A hüvelygyulladás kezelése

A hüvelygyulladást minden esetben kezelni kell, hiszen a kellemetlen panaszokon felül súlyos következményeket okozhat a betegség. A megfelelő kezelés kiválasztásához időnként elengedhetetlen a hüvelyváladék mikroszkópos illetve laboratóriumi vizsgálata is.

A hüvelygyulladás orvosi kezelése

A hüvelygyulladás orvosi és otthoni kezeléseAmikor a beteg felkeresi a szakorvost, akkor az először részletesen kikérdezi a beteget, majd megtekinti a külső nemi szerveket. Ezután a hüvelyt úgynevezett hüvelytükörrel feltárja és megfigyeli a nyálkahártya állapotát valamint a váladék jellemzőit. A kórokozó azonosítására mintavétel (kenet) is szükséges lehet.

A vizsgálatok eredménye alapján a szakorvos gyógyszeres kezelést ír elő, általában szájon át szedhető antibiotikumokkal ill. gyógyszeres hüvelykúppal. Amennyiben a hüvelygyulladás oka a menopauza (klimax) miatt fellépő hüvelyszárazság, úgy hormontartalmú hüvelykrém kerül felírásra. Szükség esetén hormonpótló kezelés is indokolt lehet.

Fontos azonban, hogy a normál baktériumflórát (Döderlein-flóra) is visszaállítsuk a kórokozók kiirtása után. Az egészséges hüvelyflóra ugyanis savas közeget biztosít a hüvelyben, ami megakadályozza a hüvelygyulladás újbóli kialakulását. Erre különösen javasolt a GynOphilus hüvelykapszula alkalmazása, amely visszaállítja a hüvelyflóra egyensúlyát.

Az orvosi kezelés hatására a tünetek néhány napon belül megszűnnek, mégis elengedhetetlen, hogy a beteg a gyógyszereket az orvos által előírt mennyiségben és időtartamban szedje. Amennyiben a beteg a kezelés után ismételten kellemetlen tüneteket tapasztal, feltétlenül a kezelőorvoshoz kell fordulni!

A hüvelygyulladás otthoni kezelése

A hüvelygyulladás otthoni kezelése nem ajánlott, a szakorvosi kezelés elengedhetetlen. Érdemes azonban megelőzésképpen, illetve a betegség újbóli kialakulását elkerülendő néhány apróságra odafigyelni:

  • Tiszta és pamutból készült fehérneműt hordjunk! Ezeknek a daraboknak ugyanis jobb szellőzési tulajdonsága, mint a szintetikus alsóneműknek. Otthon érdemes akár alsónemű nélkül is elleni.
  • Székletürítés után a törlésnél figyeljünk, hogy az elölről hátra történjen. Ezzel tudjuk megakadályozni, hogy a baktériumok bejussanak a hüvelybe!
  • Divat ide vagy oda, kerüljük a szoros alsóneműket, nadrágokat és harisnyákat!
  • Kerüljük a parfümtartalmú szappanokat, illatosított tamponokat és betéteket, mivel azok megölik a hüvely jótékony baktériumait!
  • Javasolt a vécépapírból a fehér, nem színezett típusúakat választani, tovább csökkentve hüvelyflóra egyensúlyát megbontó vegyszerek hatását

A hüvelygyulladás kezelése gyógynövényekkel?

A tünetek megszüntetésére használatos gyógyteák - zsálya, kamilla - alkalmazása nem helyettesítheti a szakszerű szakorvosi vizsgálatot és kezelést. Ne kísérletezzünk gyógynövényekkel, mivel a gyógyuláshoz elengedhetetlen a helyes szakorvosi diagnózis felállítása és az előírt kezelés betartása!

Most Öné lehet!

Tippek egészsége megőrzéséhez.
Hová küldhetjük az ajándékot?


A hüvelygyulladás tünetei

Az orvosi gyakorlatban gyakori problémát jelentenek a húgyúti és a hüvelyi fertőzések. Sok nő mindennapi életét keserítik meg a különféle hüvelygyulladások, amelyeknek igen jellegzetes tünetei vannak, melyeket ebben a cikkben mutatunk be.

A hüvelygyulladás

Gyakori ha a hüvely normális baktériumflórája megváltozik, akkor különböző kórokozó baktériumok szaporodnak el. A bakteriális eredetű hüvelygyulladást minden olyan hatás előidézi, amely a hüvely savas pH-ját lúgos irányba tolja.

Az intim higiénia alapszabályai

A hölgyek egymás között gyakran megosztják a különböző sminkelési, hajápolási illetve bőrápolási problémáikat, tapasztalataikat. De az életük egyik legfontosabb területéről sajnos csak nagyon kevesen vallanak nyíltan.

A bélflóra és a terhesség alatti hízás

A spanyolországi Valenciában 50 várandós nő vizsgálata kimutatta, hogy a terhesség alatt túlzott súlyfelesleget felszedő nők bélcsatornájában több az Escherichia coli és kevesebb a bifidobaktérium, mint a normálisan gyarapodó nőkében.

A hüvely mikrobiológiája

A normál hüvelyflóra összetevői hormonálisan aktív felnőtt nő esetében: Lactobacillus (Döderlein pálcikák), koaguláz negatív Staphylococcusok, Staphylococcus aureus, Peptostreptococcus, Bacteriodes, Eubacterium, Veillonella …