A hüvelygomba okai

A gombás eredetű hüvelyfertőzés sajnos nagyon gyakori megbetegedés: statisztikai adatok szerint a nők háromnegyede legalább egyszer megtapasztalja életes során a hüvelygomba okozta kellemetlen tüneteket. De vajon melyek az ilyen jellegű fertőzések kialakulásának okai?

Az egészségesek titka: miért nem kapja el mindenki?

A hüvelygyomba okaiSokan tévesen azt gondolják, hogy a gombás hüvelyfertőzést szexuális úton lehet elkapni, mivel a szexuális együttlétek során kívülről érkeznek a kórokozók. Ez azonban tévhit.

A betegséget okozó gombák természetes módon is jelen vannak a női szervezetben, így ennek részeként a női hüvelyben is: a női hüvelyflóra természetes alkotóelemei közé tartoznak.

Előfordulhat azonban, hogy külső és belső hatások a hüvelyflóra egyensúlyát megbontják, így e gombák nagy számban elszaporodnak és fertőzést okoznak.

 

A hüvelygomba kórós elszaporodásának okai

Léteznek olyan tényezők, amelyek a hüvelyflóra egyensúlyának felborulásához, a hüvelygombák túlzott elszaporodásához vezethetnek. Nézzük át ezeket:

  • Magas szénhidrát- ill. cukortartalmú ételek fogyasztása:
    ezen anyagok a gombák számára fontos tápanyagot jelentenek.
  • Gyógyszeres kezelések: antibiotikumok alkalmazása felborítja a hüvelyflóra egyensúlyát.
  • Immun- és a daganatos megbetegedések, illetve azok kezelése (sugárterápia): a szervezet legyengülése miatt nagyobb a fertőzésveszély.
  • Cukorbetegség és más hormonális (endokrin) betegségek: a hüvely nyálkahártyáján felhalmozódó cukor kiváló táptalaj a gombák számára.
  • Intim részek túl gyakori, túlzott tisztítása: a hüvely normális pH-ját megváltoztatják.
  • Helytelen alsónemű-használat: a betegség kialakulásához hozzájárulhat a műszálas alsóneműk, szűk nadrágok és harisnyák viselése a rossz szellőzés miatt.
  • Pszichés okokból eredő fogékonyság: feszült élethelyzetek, a stresszes életmód, fárasztó utazások gyengítik a szervezet védekezőképességét, így a fertőzésveszély nő.
  • Hormonális okok: várandósság alatt ill. fogamzásgátlók szedésekor az ösztrogénszint emelkedik.
 

A visszatérő hüvelygomba okai és megelőzése

Sajnos annál, aki már egyszer átesett valamilyen hüvelygombás megbetegedésen, nagy eséllyel újból megjelenhetnek a panaszok. Becslések szerint minden 3. betegnél egy hónapon belül, minden 2. betegnél hat hónapon belül visszatér a fertőzés! Mit lehet ez ellen tenni?

Mivel egy egészséges szervezetben a kórokozók szaporodását a hüvelyflóra bonyolult egyensúlyi rendszere megakadályozza, ezért törekedni kell - a gombaellenes kezelés kiegészítéseként - az egészséges hüvelyflóra egyensúlyának helyreállítására is.

A gombaellenes készítmények ismételt használata eredményeként a hüvelyflóra egyensúlya felborulhat. Így szükség van annak helyreállítására, hogy megelőzzük a hüvelyi fertőzések jelentkezését, illetve visszatérését!

Most Öné lehet!

Tippek egészsége megőrzéséhez.
Hová küldhetjük az ajándékot?


Candida diéta

Candida diéta alkalmazása olyan esetekben merülhet fel, amikor szervezetünkben túlszaporodott a Candida gomba. A problémát az okozza, ha a Candida gomba túl nagy mennyiségben van jelen, így felborulhat a szervezetünk egyensúlya.

A Candida gomba és a probiotikumok

A probiotikumok sokkal szélesebb területen alkalmazhatók és hasznosak, mint egyszerűen csak a bélrendszer egészségének javítása vagy az emésztés rendbe tétele: nagyon hatásosak a Candida albicans prevenciójában.

Candida gombás fertőzés

Az alábbiakban számtalan magyarázatot és kutatási anyagot gyűjtöttünk össze a probiotikumok prevenciós és reverzibilis hatásáról a candida esetében. Ezeket az anyagokat a világ legnevesebb egészségügyi íróinak munkáiból állítottuk össze.

Hüvelygomba kezelése otthon

Manapság egyre több nő küzd hüvelygomba-fertőzéssel, amely a hüvely környékén hirtelen jelentkező viszketéssel jár és amelyhez szeméremtesti égés, közösülési fájdalom is társulhatnak. De vajon mit lehet tenni házilag? Létezik otthoni gyógymód?

Hüvelygomba kezelése vény nélkül

Hüvelygomba? Á, én inkább természetes gyógymódokkal próbálkozom - gondolja sok nő, mivel a kellemetlen tünetek miatt nem szívesen fordul szakorvoshoz. Cikkünkben sorra vesszük a legelterjedtebb természetes gyógymódokat.

Candida étrend

A Candida diéta megkezdése előtt minden esetben kérje ki háziorvosa, belgyógyásza illetve nőgyógyásza véleményét a diéta elkezdésének szükségességéről, lehetséges hatásairól és kockázatairól!