A tamponhasználat szabályai

A tampon használata nem új keletű dolog. Már az ókori Egyiptomban is használták a tampon ősét, melyet papiruszból készítettek. Már akkoriban is tudták a nők, hogy mennyivel praktikusabb, higiénikusabb ez a módszer, hiszen a tampon a menstruációs folyadékot már a hüvelyben felszívja, így a külső nemi szervek tiszták és szárazak maradnak. Tévhit tehát, hogy a tampon nem higiénikus, sőt esetleg káros az egészségre. A ma forgalomban lévő tamponok helyes használat esetén semmiféle problémát nem okoznak.

A modern tamponok a század elején jelentek meg és jelentősen fejlődnek továbbra is. A korszerű termékeket természetes anyagokból készítik, ám a fejlett technológiának köszönhetően már emberi kéz érintése nélkül. Már a menstruáció kezdetekor elég idős vagy ahhoz, hogy tampont használj. A legtöbb lány eleinte betétet használ, majd néhány hónap után áll át a tamponra, hiszen ez sokkal kényelmesebb, és diszkrétebb.

Hogyan kell használni a tampont?

A tampont mindig a hüvely középső szakaszába kell felhelyezni, ahol már alig találhatók érzőidegek. A menstruációs folyadék csak a levegővel érintkezve idézi elő a jellegzetes szagokat. Így, amennyiben megfelelően mélyre helyezted a tampont nem csak érezni nem fogod, hanem semmilyen kellemetlen szag sem fog érződni.

Egyszerűen nem tudom felrakni!

Tamponhasználat szabályai Az első próbálkozások gyakran sikertelenek. Ennek általában az az oka, hogy nem tudsz lazítani, így az alsó izmok annyira megfeszülnek, hogy csak fájdalom ellenére tudnád felrakni a tampont. Még az is hátráltathatja a műveletet, hogy nem találod a megfelelő pozíciót. Jól elhelyezkedtem és el is lazultam, de valahogy mégsem stimmel. Akkor az lehet, hogy a tampon hibája. Ha mindent jól csináltál, akkor valószínűleg annyit rontottál, hogy rossz tampont választottál. Először próbálkozz mini tamponnal! A tampon akkor van jó helyen, ha egyáltalán nem is érzed, hogy ott van.

Okozhat-e a tampon fájdalmat?

Nem. Ha a tampont megfelelően helyezed fel, sem fájdalmat, sem kellemetlen érzést nem tapasztalhatsz. Ha mégis fáj, vagy érzed, akkor beljebb kell tolnod egy kicsit. Kövesd a tampon csomagolásán található utasításokat!

Mi jelzi, hogy a tampont kell cserélni?

Az, hogy milyen gyakran kell cserélned a tampont, a vérzés erősségétől és a tampon milyenségétől függ. Az első napokban, amikor a vérzés erősebb 3-6 óránkénti csere szükséges. Később aztán már 6-8 óra is megfelelő. Mindig a vérzés erősségének megfelelő és a lehető legkisebb méretű tampont használd! Ha kicsit meghúzod a kihúzószálat, és ennek hatására érzed, hogy a tampon elmozdul kifele, akkor itt az ideje a cserének! Ha nem, akkor ráérsz még. Idővel rájössz, hogy milyen gyakran kell tampont cserélned!

Mit csináljak, ha a tampon "benn ragad"?

Felhelyezés után a tampont a hüvely izmai tartják a helyén, amíg a tampon zsinórját óvatosan húzva el nem távolítod. Ha a tampon nem akar kijönni, akkor valószínűleg túl feszült vagy. Lazítsd el magad! Az is lehet, hogy még túl korán próbálkozol a tampon eltávolításával, tehát még nem szívott elég nedvességet magába. Ilyenkor várj még egy kicsit, és próbáld meg újra!

Nem okoz kárt a hüvelyben a tampon?

A tampon úgy működik, akár egy szivacs. Felszívja a folyadékot, de nem akadályozza a hüvely természetes öntisztulását. A teljes telítődésig folyamatosan egyenletesen tágul, illeszkedik a hüvely falához. Amikor azonban már nem képes befogadni több folyadékot, akkor átereszti azt. Ezt elkerülheted a megfelelő méretű tamponnal és a megfelelő időtartalmú cserével. A hosszabb időn a hüvelyben maradó tampon melegágya lehet a baktériumoknak, ami bizony komoly fertőzést okozhat. A túl sűrű tamponcsere sem jó, mivel a még száraz tamponok gyakori ki-be húzogatása irritálhatja a hüvely nyálkahártyáját. Természetesen nagyon ügyelj arra, hogy a hüvelyedbe mindig csak tiszta kézzel nyúlj be! Ha ezeket az alapvető szabályokat betartod, nem eshet baja hüvelyednek.

Éjjel is használhatok tampont?

Igen, ha nem alszol többet nyolc óránál. Ha azonban ennél tovább lustálkodsz, akkor érdemesebb éjszakára betétre váltani, melyek méretét, nedvszívó képességét a menzesz erősségéhez igazítják

Elveszíthetem a szüzességemet a tamponhasználattól?

Nem. A szűzhártya a hüvelynyílásnál található rugalmas hártya, amely általában az első közösülésig érintetlen marad. Persze különböző mozdulatok, sportok során (pl. lovaglás, spárga) ez a hártya átszakadhat, ha túl vékony. Vannak lányok, akiknek olyan rugalmas, hogy még az első közösülés során sem szakad át, ez teljesen egyénfüggő. Lényeg a lényeg: Akkor veszíted el a szüzességed, ha lefekszel a barátoddal!

Kitágíthatják-e a tamponok a hüvelyt?

Sem orvosi, sem anatómiai tények nem mutatnak arra, hogy a tamponhasználat a hüvely kitágulásához vezetne.

Elszakadhat a tampon zsinórja?

Ennek nagyon kicsi a valószínűsége. Ha mégis elfordulna, akkor guggolj le és nyomj erősen, két ujjaddal pedig próbáld meg kiszedni! Ha nem sikerül, akkor viszont azonnal fordulj orvoshoz, mert a túl hosszú időn keresztül a hüvelyben lévő tampon komoly fertőzésekhez vezethet! Az orvosnak ez semmi, és egyáltalán nem égő!

Mindig tampont kell cserélni, ha vécére megyek?

Nem. A vizelet a húgycsövön, a széklet pedig a végbélnyíláson keresztül távozik a szervezetből. Ez két teljesen különálló nyílás a testeden. A tampon ezzel szemben a húgycső és a végbélnyílás között található harmadik nyílásba, a hüvelybe kerül. Ha vécére mész érdemes a madzagot megigazítani, hogy ne legyen útban, amíg a dolgodat végzed.

Tusolhatok és fürödhetek, amikor tampont használok?

A tamponok kínálják az egyetlen olyan menstruációs védelmet, amelyet nyugodtan használhatsz tusolás vagy fürdés közben is. Menstruációs napokon azonban érdemes inkább zuhanyozni!

Hogyan távolíthatom el a tampont?

Lazítsd el az izmaidat, majd a kihúzószálat finoman, de határozottan húzd meg, olyan irányban, ahogy azt felhelyezted. Akkor a legkönnyebb a tampont eltávolítani, amikor az már teljesen megtelt.

Most Öné lehet!

Tippek egészsége megőrzéséhez.
Hová küldhetjük az ajándékot?


A bélflóra és a terhesség alatti hízás

A spanyolországi Valenciában 50 várandós nő vizsgálata kimutatta, hogy a terhesség alatt túlzott súlyfelesleget felszedő nők bélcsatornájában több az Escherichia coli és kevesebb a bifidobaktérium, mint a normálisan gyarapodó nőkében.

A hüvely mikrobiológiája

A normál hüvelyflóra összetevői hormonálisan aktív felnőtt nő esetében: Lactobacillus (Döderlein pálcikák), koaguláz negatív Staphylococcusok, Staphylococcus aureus, Peptostreptococcus, Bacteriodes, Eubacterium, Veillonella …

Ki volt Albert Döderlein?

A gyarapodó immunológiai ismereteknek hála az 1890-es évek végén rájöttek, hogy egyes baktériumok jelenléte védelmet nyújt más ártalmasabb mikrobákkal szemben. Ilyeneket talált Döderlein a hüvely váladékában, később róla nevezték el.

A tamponhasználat szabályai

A modern tamponok a század elején jelentek meg és jelentősen fejlődnek továbbra is. A korszerű termékeket természetes anyagokból készítik, ám a fejlett technológiának köszönhetően már emberi kéz érintése nélkül.

Az intim higiénia alapszabályai

A hölgyek egymás között gyakran megosztják a különböző sminkelési, hajápolási illetve bőrápolási problémáikat, tapasztalataikat. De az életük egyik legfontosabb területéről sajnos csak nagyon kevesen vallanak nyíltan.

A terhesség alatt szedett probiotikum

Finn kutatók arról számoltak be a British Journal of Nutrition hasábjain, hogy a probiotikus étrend-kiegészítés több mint 60%-kal csökkentette a terhességi diabetesz előfordulását és ezenkívül kevesebb túlságosan nagy magzat született.

Amit a hüvelyflóráról tudni kell

Szervezetünk természetes üregei általában nem csíramentesek, így a hüvely is baktériumtelepeknek nyújthat menedéket. A természetes körülmények között itt élő mikroorganizmusok azonban távolról sem veszélyesek …