Viszkető hüvely

Sok nő észlel időnként hüvelyi viszketést, amely kezelés nélkül elmúlik. Ha azonban a tünet tartósan fennáll, súlyos vagy visszatérően jelentkezik, mielőbbi szakorvosi vizsgálatra van szükség. A nőgyógyászati fertőzések egyik leggyakoribb tünete a hüvelyi-szeméremtesti viszketés (Pruritus Vulvae).

Mi eredményezi a hüvely viszketését?

viszkető hüvelyA hüvelyi (szeméremtesti) viszketés - mint tünet - mögött leggyakrabban valamilyen fertőzés áll. A fertőzés egyéb tünetei (pl. hüvelyfolyás, csípő érzés) attól függően változnak, hogy milyen kórokozó okozza a betegséget. A fertőzések lehetnek bakteriális eredetűek, gombás eredetűek ill. más kórokozó által létrehozott fertőzések.

A mosószerek és öblítők, a szintetikus anyagból készült fehérneműk, különböző illatosított habfürdők és szappanok, női intim dezodorok, parfümök, betétek, a színezett és illatosított toalettpapírok hüvelyi irritációt, viszketést idézhetnek elő.

Ha a páciens a klimax időszakában van, az ösztrogénszint csökkenése miatti hüvelyszárazság szintén hüvelyi viszketést idézhet elő.

Hüvelyviszketést okozhatnak egyéb bőrbetegségek is, így például a pikkelysömör vagy a sorvadással összefüggésben kialakuló lichen szklerózus.

A viszkető hüvely melletti egyéb tünetek

A viszketés érintheti a külső nemi szervek területét (szeméremtest - vulva), és a hüvelyt. A viszketéshez nagyon gyakran bővebb váladékozás, folyás is társul. Ha ennek állaga, szaga vagy színe nem normális, mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Sok nő észlel időnként hüvelyi viszketést, amely kezelés nélkül elmúlik. Ha azonban a tünet tartósan fennáll, súlyos vagy visszatérően jelentkezik, mielőbbi szakorvosi vizsgálatra van szükség.

A viszkető hüvely komoly betegségek tünete is lehet. Sok nő próbálkozik otthoni kezelésekkel, azonban tekintettel arra, hogy a tünetet többféle kórokozó okozhatja (baktérium, gomba, trichomonas), a diagnózis felállítása és a megfelelő kezelés előírása szakorvosi feladat.

Most Öné lehet!

Tippek egészsége megőrzéséhez.
Hová küldhetjük az ajándékot?


A bakteriális hüvelyfertőzés

A bakteriális hüvelyfertőzés nagyon gyakori megbetegedés és különböző súlyosságú tüneteket okozhat. Mivel általában nem alakulnak ki a klasszikus hüvelygyulladás tünetei, ezért használatos a vaginitis helyett a vaginosis kifejezés e betegségre.

Új lehetőség a hüvelyi és húgyúti fertőzések kezelésében

A bakteriális hüvelyfertőzés nagyon gyakori megbetegedés és különböző súlyosságú tüneteket okozhat. Mivel általában nem alakulnak ki a klasszikus hüvelygyulladás tünetei, ezért használatos a vaginitis helyett a vaginosis kifejezés e betegségre.

Uszodai fertőzések megelőzése

A jó idő megjelenésével lassan elindul a strandszezon, ebben az időszakban gyakrabban jelentkeznek hüvelyfertőzések, hüvelygyulladások, ezért a hölgyeknek különösen figyelniük kell a fertőzések megelőzésére és a hüvelyflóra védelmére.