Keresés
Keresztnevem:
E-mail címem:

Referencia patikáink

Nyitólap » Információk » A hüvelygomba kezelése otthon

A hüvelygomba kezelése otthon

Manapság egyre több nő küzd hüvelygomba-fertőzéssel, amely a hüvely környékén hirtelen jelentkező viszketéssel jár, és amelyhez szeméremtesti égés, közösülési fájdalom és nehézség illetve vizelési panaszok is társulhatnak. Sok esetben sűrű, fehér, túrószerű, szagtalan hüvelyváladék jelentkezik, amely rendkívül kellemetlenné teszi a mindennapokat. De vajon mit lehet tenni házilag? Létezik otthoni gyógymód?

Jó tudni, mielőtt házilag próbálkozunk...

A hüvelygomba kezelése otthonSok természetes módszer létezik, amellyel elérhetjük, hogy a gombák az érintett területen ne szaporodjanak el, a hüvelygomba kezeléséhez mégis általában gyógyszeres segítség szükséges.

A normál hüvelyflóra részének tekinthető gombák akkor okoznak fertőzést, ha nagy számban elszaporodnak. Ilyenkor a hüvelyflóra egyensúlya felborul. Ezért a gombaellenes gyógyszeres kezelést követően a hüvelyi flóra egyensúlyának visszaállításához kiegészítő kezeléseként a Gynophylus hüvelykapszula kúraszerű alkalmazása is indokolt lehet.

Ha valakinek visszatérő hüvelygomba fertőzése van, ebben a férfi partnernek is szerepe lehet. Krónikusan visszatérő vagy egyéb nemi úton terjedő fertőzés esetén a férfi partner kivizsgálása és kezelése is szükséges lehet. Bár a férfiaknál az esetek többségében a gombafertőzés nem okoz tüneteket, a női betegek gyógyulásuk után könnyen visszafertőződhetnek.

 

Otthoni kezelés, megelőzés

A fenti kezelés kiegészítéseként, illetve a megelőzésben már jóval nagyobb szerepe van az otthoni szokásoknak. Íme a legfontosabb tanácsaink:

1#: Gombaellenes hatóanyagok

GrapefruitA grapefruit számos bioflavonidot tartalmaz: naringin, isonaringin, poncirin, nringenin, rhoifolin. Ezek az aktív anyagok hozzátapadnak a sejthártya mikroorganizmusához és megakadályozzák az aminosav felvételt. Ez lehetővé teszi bizonyos anyagok elterjedését a sejthártyában, ami inaktiválja (semlegesíti) a kórokozókat. A baktérium elgyengül, így nem tud károsan hatni a bélflórára. A grapefruitot - amit szervezetünk jobban tud tolerálni, mint a gombaellenes gyógyszereket - candidiasis kezelésére használják.

FokhagymaA fokhagyma tradicionális élelmi és gyógyító tulajdonsága ismert fertőzések esetén. A modern orvostudomány igazolta emésztést elősegítő, bélfertőtlenítő, bélféregűző, vérnyomást csökkentő, epe- és májműködést elősegítő hatását. A friss és a fagyasztva szárított fokhagymának szintén antimikróbás hatását mutattak ki számos baktériummal, vírussal és gombával szemben, beleértve a Candida albicans-t is.

 

2#: Tisztálkodási szokások

Figyeljük meg tisztálkodási szokásainkat, és az alábbiak szerint változtassuk meg őket, ha szükséges:

  • Zuhanyzás, fürdés, úszás után alaposan törölközzünk meg az intim területeken!
  • Strandon, uszodában ügyeljünk arra, hogy ne legyünk túl sokáig nedves fürdőruhában, mert a párás nedves környezet elősegíti a gombák szaporodását.
  • Toaletthasználat után a hüvelytől kezdve, elölről hátulra tisztítsuk meg meg az intim területeket. Ezáltal biztosítható csak, hogy a végbél felől a kórokozók ne jussanak a hüvelybe!
  • Kerüljük a műszálas alsóneműket! A pamut alsóneműk biztosítják az intim területek szellőzését és az izzadság kellő mértékű eltávozását!
 

3# Vegyszerek hatásának kiküszöbölése

Kerüljük a vegyszereket:

  • Előfordulhat, hogy a mosópor ill. öblítő, amelyet használunk, megbontja a hüvelyflóra egyensúlyát. Ha allergiát okoz valamelyik tisztítószer, azonnal hagyjuk abba a használatát!
  • Az illatosított, színezett toalettpapír használatától óvakodjunk, és keressük a minél természetesebb toalettpapírokat.
  • A különböző intim spray-k használatától is óvakodjunk!
 

4# Az orvosi kezelés helyes betartása

Amit sokan elfelejtenek

Gyógyszerek

A gyógyszeres kezelések, gombaellenes készítmények a hüvelyflóra egyensúlyát felboríthatják. Ma már egyértelműen elfogadott, hogy a hüvelyi flóra egyensúlyának visszaállítása elengedhetetlen ahhoz, hogy megelőzzük a hüvelyi fertőzések jelentkezését és visszatérését.

Tovább >>

Ha már jártunk szakorvosnál, akkor a megkezdett kezelést mindig az orvos által előírt ideig folytassuk. Még akkor is, ha úgy látjuk, hogy a tünetek javulnak vagy akár meg is szűnnek!

A betegségtől a nemi élet fájdalmassá válhat. S bár a kezelés hatására a tünetek elmúlhatnak, csak a gombaellenes kezelés befejezése után éljünk nemi életet! Így ugyanis a hüvelyflóra egyensúlya hamarabb helyreáll, és a partnerünk megfertőzése, ill. a visszafertőződés is elkerülhető.

Ha az orvos külön nem javasolja, ne alkalmazzunk feleslegesen hüvelyöblítést! Ezzel ugyanis felboríthatjuk a hüvelyflóra természetes egyensúlyát (ill. annak helyreállási folyamatát).

Amit a hüvelyflóráról tudni kell

intimflora.hu Régen úgy tartották, hogy a hüvely saját öntisztító folyamatával gondoskodik a megfelelő intim higiéniáról, sőt, azt tartották helyesnek, ha a menstruáló nők nem is fürödtek...

Probiotikum terhesség alatt

intimflora.hu Egy finnországi egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy a terhesség korai szakában a probiotikumok adása hogyan befolyásolta a terhességi diabétesz gyakoriságát ...

Lactobacillus Lcr35

intimflora.huHogy megértsük, miért sikertelen gyakorta a hüvelyi fertőzések kezelése, tekintsük át az egészséges és a betegségek hatására megváltozott hüvelyflóra élettani sajátosságait....

Candida gombás fertőzés

Candida gombás fertőzésSzámtalan magyarázatot, vizsgálati eredményt, kutatási anyagot gyűjtöttünk össze a probiotikumok prevenciós és reverzibilis hatásáról a candida esetében...

A viszkető hüvely

intimflora.hu A hüvelyi (szeméremtesti) viszketés - mint tünet - mögött leggyakrabban valamilyen fertőzés áll. A fertőzés egyéb tünetei (pl. hüvelyfolyás, csípő érzés) ...

Keresztnevem:

E-mail címem: