A hüvelygyulladás

A hüvelygyulladás az egyik leggyakoribb nőgyógyászati betegség. Cikkünkben e betegség legfontosabb tudnivalóiról lesz szó. Eredete szerint lehet fertőzéses eredetű, allergiás illetve hormonhiányon alapuló.

1. Fertőzéses eredetű hüvelygyulladás

Bakteriális fertőzések

hüvelygyulladásNagyon gyakori, hogy a hüvely normális baktériumflórája megváltozik (eltűnnek a jótékony Döderlein-féle laktobacillusok), ezzel párhuzamosan különböző kórokozó baktériumok szaporodnak el. A bakteriális eredetű hüvelygyulladást minden olyan hatás előidézi, amely a hüvely savas pH-ját lúgos irányba tolja (pl. menstruáció, hüvelybe kerülő lúgos vegyhatású ondó) illetve a laktobacillusokat pusztítja (pl. antibiotikus kezelés).

Gombás fertőzések

A gombák okozta hüvelygyulladások jelentős részét a Candida albicans nevű gombafaj okozza, amely a helytelen tisztálkodás miatt a végbélből átjuthat a nemi szervekre. Nem elhanyagolható az sem, hogy e gombák az antibiotikum- vagy szteroid-kezelések következtében, a szénhidrát-anyagcsere felborulása miatt is okozhatnak klinikai tünetekkel járó fertőzést.

Egysejtű parazita (Trichomonas) által okozott fertőzések

A Trichomonas vaginalis leggyakrabban nemi érintkezés útján terjed, előfordulhat azonban, hogy uszoda- vagy fürdővíz közvetítésével jut a szervezetbe, vagy esetleg közösen használt törölköző által.

2. Allergiás reakciók

Előfordulhat, hogy a beteg szexuális partnere spermájára allergiás, de gyulladást idézhetnek elő egyes kozmetikumok, intim dezodorok, síkosítók, illatosított WC papírok stb.

3. Hüvelyszárazság

A menopauzát követően, a klimax idején csökken az ösztrogénszint, amely gyakran eredményezi a hüvely nyálkahártyájának sorvadását és gyulladását.

A hüvelygyulladást elősegítő tényezők

A hüvelygyulladás kialakulásában a következő tényezők játszhatnak fontos szerepet:

 • mechanikai ártalmak: idegen testek a hüvelyben vagy túlságosan gyakori közösülés
 • vegyi anyagok: parfümtartalmú szappanok, tusfürdők, intimtermékek használata, intimdezodorok
 • antibiotikum-kúra, szteroid kúra
 • cukorbetegség, terhesség
 • szénhidrátban gazdag étrend
 • nedves fürdőruha, tornadressz huzamos viselése
 • túl szoros nadrág
 • felesleges hüvelyöblítések, túl gyakori tisztálkodás
 • immungyengeséget okozó betegségek (pl. leukémia, AIDS)
 • erősen klórozott vizű vagy fertőzött uszoda, termálfürdő
 • anális közösülés
 • a férfipartner ivarszervi fertőzése, pl. idült prosztatagyulladás

A hüvelygyulladás kialakulását tehát minden olyan hatás elősegíti, amely a hüvely savas pH-ját lúgos irányba tolja (pl. menstruáció, hüvelybe kerülő lúgos vegyhatású ondó) illetve a laktobacillusokat pusztítja (pl. egyéb okból végzett antibiotikus kezelés).

Ha a beteg a tünetei alapján feltételezi, hogy hüvelygyulladása van, azonnal keressen fel szakorvost, hogy mielőbb hathatós orvosi kezelést kapjon!

Most Öné lehet!

Tippek egészsége megőrzéséhez.
Hová küldhetjük az ajándékot?


A hüvelygyulladás kezelése

A hüvelygyulladást minden esetben kezelni kell, hiszen a kellemetlen panaszokon felül súlyos következményeket okozhat a betegség. A megfelelő kezelés kiválasztásához olykor elengedhetetlen a hüvelyváladék mikroszkópos vizsgálata is.

A hüvelygyulladás tünetei

Az orvosi gyakorlatban gyakori problémát jelentenek a húgyúti és a hüvelyi fertőzések. Sok nő mindennapi életét keserítik meg a különféle hüvelygyulladások, amelyeknek igen jellegzetes tünetei vannak, melyeket ebben a cikkben mutatunk be.

Az intim higiénia alapszabályai

A hölgyek egymás között gyakran megosztják a különböző sminkelési, hajápolási illetve bőrápolási problémáikat, tapasztalataikat. De az életük egyik legfontosabb területéről sajnos csak nagyon kevesen vallanak nyíltan.

A bélflóra és a terhesség alatti hízás

A spanyolországi Valenciában 50 várandós nő vizsgálata kimutatta, hogy a terhesség alatt túlzott súlyfelesleget felszedő nők bélcsatornájában több az Escherichia coli és kevesebb a bifidobaktérium, mint a normálisan gyarapodó nőkében.

A hüvely mikrobiológiája

A normál hüvelyflóra összetevői hormonálisan aktív felnőtt nő esetében: Lactobacillus (Döderlein pálcikák), koaguláz negatív Staphylococcusok, Staphylococcus aureus, Peptostreptococcus, Bacteriodes, Eubacterium, Veillonella …