A hüvelygyulladás tünetei

Az orvosi gyakorlatban gyakori problémát jelentenek a húgyúti és a hüvelyi fertőzések. Sok nő mindennapi életét keserítik meg a különböző eredetű hüvelygyulladások, amelyeknek igen jellegzetes tünetei vannak.

A hüvelygyulladás leggyakoribb tünetei

Rendellenes hüvelyi folyás

Rendellenes a folyás (váladékozás), ha az a szokásosnál nagyobb mennyiségű, kellemetlen szagú vagy megváltozott állagú. A hüvelyi folyás rendellenes akkor is, ha a színe eltér a szokásostól:

  • bakteriális hüvelygyulladás esetén általában szürke, egynemű (homogén), fehér vagy sárgás, bő folyás tapasztalható
  • gombás fertőzés esetén sűrű, sajtszerű folyás, amely gyakran a hüvely falára tapad
  • Trichomonas fertőzés esetén szürkészöld vagy sárgás, habos folyás jelentkezik.

Csípő érzés, viszketés

A bakteriális hüvelyfertőzések tipikus tünete a viszkető érzés a hüvely belsejében és a hüvelybemenet, illetve a szeméremtest környékén. Gombás hüvelyfertőzés esetén általában a hüvely környéke is érintett, és csípő, égető tünetek jelentkeznek.

Égető érzés

Mind a bakteriális eredetű hüvelyfertőzésnél, mind a gombás eredetű hüvelyfertőzésnél, mind pedig a Trichomonas vaginalis okozta fertőzésnél jelentkezhet ez a tünet.

Kellemetlen, halszagra emlékeztető folyás

Elsősorban a bakteriális eredetű hüvelygyulladásnál jelentkezik. E tünet a szexuális együttlétek után, illetve tisztálkodás után erősödhet. Ennek oka az, hogy ilyen esetekben a hüvely savas pH-ja megváltozik, így a kórozó baktériumok nagyobb mértékben el tudnak terjedni.

Fájdalom

A gombás fertőzés egyik ismertetőjele a fájdalom, amely egyrészt közösüléskor, másrészt vizeletürítéskor is jelentkezhet.

"A tüneteim megint előjöttek. Mit tegyek?"

hüvelygyulladás tüneteiA kezelőorvos felkeresése nemcsak a tünetek megjelenésekor, hanem a korábbi kezelés után esetlegesen visszatérő tünetek észlelésekor is elengedhetetlen.

Sajnos a hüvelygyulladás kezelése során gyakran tapasztalható, hogy az antibiotikumokkal a kórokozók többé-kevésbé elpusztíthatóak, de ezzel egyidejűleg - a kezelések során illetve a betegség következtében - a hüvely védekező képessége is csökken. Felborul a normális hüvelyflóra, így a jótékony laktobacillusok (tejsavbaktériumok) száma is csökken. Az utóbbi időben felismerték, hogy a jótékony baktériumok helyi, hüvelyi alkalmazása gyorsan helyreállítja a normális hüvelyflórát. A Gynophilus egy újonnan kifejlesztett hüvelykapszula, amely a megfelelő laktobacillust (Lactobacillus casei rhamnosus), a megfelelő mennyiségben (109 csiraszám) tartalmazza, így gyors hatást biztosít a hüvelyflóra egyensúlyának visszaállításához.

A Gynophilus hüvelykapszulát hüvelygyulladás esetén, mind a lokális mind a szájon át történő antibiotikus és gombaellenes kezelés kiegészítésére 7 napig alkalmazzuk (2 kapszula/nap). Fenntartó kezelésnél pedig a hüvelygyulladás specifikus kezelésének befejezése után 14 napon át, napi 1 kapszula adagban alkalmazandó. Ha tehát a hüvelygyulladás tüneteit tapasztaljuk, forduljunk feltétlenül szakorvoshoz, és ne feledkezzünk meg a hüvelyflóránk helyreállításáról és a hüvely védekezőképességének a javításáról!

Most Öné lehet!

Tippek egészsége megőrzéséhez.
Hová küldhetjük az ajándékot?


A hüvelygyulladás kezelése

A hüvelygyulladást minden esetben kezelni kell, hiszen a kellemetlen panaszokon felül súlyos következményeket okozhat a betegség. A megfelelő kezelés kiválasztásához olykor elengedhetetlen a hüvelyváladék mikroszkópos vizsgálata is.

A hüvelygyulladás

Gyakori ha a hüvely normális baktériumflórája megváltozik, akkor különböző kórokozó baktériumok szaporodnak el. A bakteriális eredetű hüvelygyulladást minden olyan hatás előidézi, amely a hüvely savas pH-ját lúgos irányba tolja.

Az intim higiénia alapszabályai

A hölgyek egymás között gyakran megosztják a különböző sminkelési, hajápolási illetve bőrápolási problémáikat, tapasztalataikat. De az életük egyik legfontosabb területéről sajnos csak nagyon kevesen vallanak nyíltan.

A bélflóra és a terhesség alatti hízás

A spanyolországi Valenciában 50 várandós nő vizsgálata kimutatta, hogy a terhesség alatt túlzott súlyfelesleget felszedő nők bélcsatornájában több az Escherichia coli és kevesebb a bifidobaktérium, mint a normálisan gyarapodó nőkében.

A hüvely mikrobiológiája

A normál hüvelyflóra összetevői hormonálisan aktív felnőtt nő esetében: Lactobacillus (Döderlein pálcikák), koaguláz negatív Staphylococcusok, Staphylococcus aureus, Peptostreptococcus, Bacteriodes, Eubacterium, Veillonella …