A terhesség alatt szedett probiotikum kedvező hatása

A terhesség alatt szedett probiotikum megelőzheti a gyermekek elhízásátEgy új közlemény szerint a terhesség alatt probiotikumot szedett nők körében lényegesen kevesebb a terhességi diabetes alakult ki és csökkenhet a túl nagy újszülöttek aránya is. A terhesség alatt kialakuló tartósan magas vércukorszint, az úgynevezett terhességi diabétesz megnöveli annak kockázatát, hogy az anyánál később 2-es típusú cukorbetegség alakuljon ki, és hogy az újszülöttnél később gyermekkori elhízás, majd idősebb korban cukorbetegség alakuljon ki.

"Ez az első olyan közlemény, ami beszámol a korai, az első trimeszterben elkezdett probiotikum-szedés biztonságosságáról. Ennek a megközelítésnek az az érdeme, hogy lehetővé teszi a születési kimenetelre gyakorolt hatás felmérését, ha egyáltalán van ilyen hatás"

Finn kutatók arról számoltak be a British Journal of Nutrition hasábjain, hogy a probiotikus étrend-kiegészítés több mint 60%-kal csökkentette a terhességi diabetesz előfordulását. Az anyai előnyökön túl kevesebb túlságosan nagy magzat született.

"A hosszú távú előnyös hatások a várandós és szoptató anyák kiegyensúlyozott táplálkozásának köszönhetők, valamint annak, hogy növeltük az anya és gyermeke bélflórájában az egészséges baktériumok mennyiségét" írták a kutatók.

"A jelen tanulmány eredményei azt támasztják alá, hogy a nyugati életstílus okozta betegségek terhei csökkenthetők. Az eredmények alapján állíthatjuk, hogy a perinatalis étrendi tanácsadás probiotikumok szedésével kombinálva biztonságos és költséghatékony eszköz lehet az elhízás-járvány ellen."

A vizsgálat részletei

A finnországi Turku egyetemének Raakel Luoto vezette kutatói 256, a terheség első harmadában lévő nőt vontak be a vizsgálatba.Véletlenszerű elosztásban két csoportba sorolták be őket: kontroll csoportba, illetve táplálkozási szakértő vezette intenzív diétás tanácsadásban részeső csoportba. Ez utóbbi csoportot szintén véletlenszerűen tovább osztották , egy részük probiotikus étrendkiegészítőt kapott, a másik plaebót. Az étrend-kiegészítő Lactobacillus rhamnosus GG-t (LGG, Valio) és Bifidobacterium lactis Bb12-t (Chr Hansen) tartalmazott.

A 24 hónapig tartó vizsgálat végén a kutatók azt találták, hogy a probiotikumot kapott csoportban a terhességi diabetes gyakorisága lecsökkent, 13%volt, míg az étrendi tanácsadás és placebó mellett 36%, a kontrollcsoportban pedig 34% volt; így a csökkenés aránya meghaladta a 60 %-ot.
A gestatiós diabetes által érintettek esetében a diétás beavatkozás független tényezőként csökkentette az újszülöttek születéskori méretét.

Mellékhatásokat nem okozott és a terhesség tartamát sem befolyásolta.

"A tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a probiotikummal kiegészített étrendi tanácsadás biztonságos és költséghatékony eszköz lehet az elhízás-járvány elleni küzdelemben. Annak fényében, hogy a születési súly a későbbi elhízás előrejelzője, eredményeinknek közegészségügyi jelentősége lehet, mert azt mutatják, hogy ez a kockázat csökkenthető."

Forrás: British Journal of Nutrition
Published online ahead of print, doi: 10.1017/S0007114509993898

"Impact of maternal probiotic-supplemented dietary counselling on pregnancy outcome and prenatal and postnatal growth: a double-blind, placebo-controlled study". Authors: R. Luoto, K. Laitinen, M. Nermes, E. Isolaur

A probiotikumokkal kiegészített étrendi tanácsadás jelentősége a terhesség kimenetelére, a pre- és postnatalis növekedésre: kettős vak, placebo kontrollos vizsgálat

Összefoglalás

A perinatalis táplálkozási körülmények hosszú távon is kihatnak az anya és a gyermek egészségére és jóllétére. A tanulmány célja a perinatalis probiotikumokkal kiegészített étrendi tanácsadás biztonságosságának és hatékonyságának meghatározás volt a terhesség kimenetelére, valamint a magzati és újszülöttkori növekedésre a 24 havi követés során. Összesen 256, a terhesség első trimeszterében lévő nőt soroltak be a kontroll, illetve az étrendi tanácsadásban részesülő csoportba. Az intenzív diétás tanácsadást táplálkozási szakértő biztosította; a résztvevőket véletlenszerűen, kettős vak módszerrel újabb két csoportba sorolták, az egyik. lactobacillus GG-t és Bifidobacterium lactis Bb12-t kapott (diéta/probiokum csoport), a másik placebót (diéta/placebo csoport).

  • A probiotikum adása csökkentette a gestatiós diabetes mellitus (GDM) gyakoriságát; 13% volt a diéta/probiokum csoportban, versus 36% a diéta/placebo csoportban és 34% a kontrollcsoportban; p=0,003.
  • Az eljárás biztonságosságát tanúsítja a terhességek normális tartama és az, hogy nem észleltek mellékhatásokat sem az anyákon, sem a gyermekeken. Nem mutatott jelentős eltérést sem a pre-, sem a postnatalis növekedési ütem az egyes csoportok között.
  • A kétféle intervenció hatása különbözött: a probiotikum a GDM kockázatát, a diéta az érintettek körében a nagy csecsemők szülésének kockázatát csökkentette; a születési súlyra p=0,035; a születési hosszra nézve p=0,028.

Az eredmények azt mutatják, hogy a probiotikumokkal kiegészített perinatalis étrendi tanácsadás biztonságos és költséghatékony eszköze lehet a metabolikus járvány elleni harcnak. Tekintve, hogy a születéskori méret a későbbi elhízás kockázatának jelölője, az eredmények közegészségtani jelentőségűek lehetnek, mert azt mutatják, hogy ez a kockázat befolyásolható.

Most Öné lehet!

Tippek egészsége megőrzéséhez.
Hová küldhetjük az ajándékot?


A bélflóra és a terhesség alatti hízás

A spanyolországi Valenciában 50 várandós nő vizsgálata kimutatta, hogy a terhesség alatt túlzott súlyfelesleget felszedő nők bélcsatornájában több az Escherichia coli és kevesebb a bifidobaktérium, mint a normálisan gyarapodó nőkében.

A hüvely mikrobiológiája

A normál hüvelyflóra összetevői hormonálisan aktív felnőtt nő esetében: Lactobacillus (Döderlein pálcikák), koaguláz negatív Staphylococcusok, Staphylococcus aureus, Peptostreptococcus, Bacteriodes, Eubacterium, Veillonella …

Ki volt Albert Döderlein?

A gyarapodó immunológiai ismereteknek hála az 1890-es évek végén rájöttek, hogy egyes baktériumok jelenléte védelmet nyújt más ártalmasabb mikrobákkal szemben. Ilyeneket talált Döderlein a hüvely váladékában, később róla nevezték el.

A tamponhasználat szabályai

A modern tamponok a század elején jelentek meg és jelentősen fejlődnek továbbra is. A korszerű termékeket természetes anyagokból készítik, ám a fejlett technológiának köszönhetően már emberi kéz érintése nélkül.

Az intim higiénia alapszabályai

A hölgyek egymás között gyakran megosztják a különböző sminkelési, hajápolási illetve bőrápolási problémáikat, tapasztalataikat. De az életük egyik legfontosabb területéről sajnos csak nagyon kevesen vallanak nyíltan.

Amit a hüvelyflóráról tudni kell

Szervezetünk természetes üregei általában nem csíramentesek, így a hüvely is baktériumtelepeknek nyújthat menedéket. A természetes körülmények között itt élő mikroorganizmusok azonban távolról sem veszélyesek …