A bélflóra és a terhesség alatti túlzott hízás

A testtömeg és a bélcsatorna mikroflórája közt összefüggés van. A British Journal of Nutritionban megjelent új tanulmány kimutatta, hogy a terhesség alatt meghízó nők bélcsatornájának mikrobiológiája különbözik azokétól, akik csak normális mértékben gyarapodnak.

A bélflóra és a terhesség alatti túlzott hízás A spanyolországi Valenciában 50 várandós nő vizsgálata kimutatta, hogy a terhesség alatt túlzott súlyfelesleget felszedő nők bélcsatornájában több az Escherichia coli és kevesebb a bifidobaktérium, mint a normálisan gyarapodó nőkében.

„A terhes nők bélflórájának összetétele szoros kapcsolatban áll a testsúllyal, a súlygyarapodással és az anyagcsere biomarkereivel a terhesség ideje alatt, aminek jelentősége lehet a nők és a csecsemők egészségének megőrzésében” – írták tanulmányukban a spanyol Nemzeti Kutatási Tanács kutatói.

A vizsgálat korábbi tanulmányokra épül, amelyek kimutatták a kapcsolatot a bélrendszer mikroflórája és az elhízás között. Az áttörést jelentő közlemény (Peter J. Turnbaugh et al., Nature 2006; 444, 1027-1031) 2006 decemberében jelent meg és arról számolt be, hogy a kövérek és a soványak bélflórája eltérő; és ha az elhízott ember súlya csökken, a mikroflóra is hasonlóvá válik a soványakéhoz, ami arra utal, hogy az elhízásnak mikrobiológiai összetevője is lehet.

Új eredmények: A vizsgálat során terhességük 24-ik hetében összehasonlították 34 normális súlyú és 16 túlsúlyos nő bélrendszerének mikrobiológiai összetételét, valamint laboratóriumi paramétereiket. A túlsúlyos nőknél kevesebb volt a bifidobacterium és a bacteroides, több volt viszont a staphylococcus, enterobaceriacea és az Escherichia coli mennyisége, mint a normál súlyú nők esetében.

Az emelkedett bacteroides szint jótékonynak tűnik, mert magasabb HDL-koleszterin- és folsav-szinttel, míg a magasabb bifidobaktérium szint a B vitaminok magasabb szintjével társult. A kirívóan nagy súlyfelesleget felhalmozó nők esetében magasabb volt az Escherichia coli és alacsonyabb a bifidobaktériumok szintje normális súlyú nők adataihoz képest.

Még korai lenne azt mérlegelni, hogy mi a szerepük a probiotikumoknak a túlsúlyos terhes nők kezelésében, de a kutatás azt mutatja, hogy lehet ilyen szerepük a jövőben. Annál is inkább, mert finn kutatók kimutatták: a terhesség alatt adott probiotikumok csökkentik az újszülöttek későbbi elhízásának a kockázatát.

Forrás

British Journal of Nutrition.
Published online ahead of print, First View article, doi:10.1017/S0007114510000176
"Gut microbiota composition is associated with body weight, weight gain and biochemical parameters in pregnant women". Authors: A. Santacruz, M. C. Collado, L. García-Valdés, M. T. Segura, J. A. Martin-Lagos, T. Anjos, M. Martí-Romero, R. M. Lopez, J. Florido, C. Campoy, Y. Sanz

Most Öné lehet!

Tippek egészsége megőrzéséhez.
Hová küldhetjük az ajándékot?


A terhesség alatt szedett probiotikum

Finn kutatók arról számoltak be a British Journal of Nutrition hasábjain, hogy a probiotikus étrend-kiegészítés több mint 60%-kal csökkentette a terhességi diabetesz előfordulását és ezenkívül kevesebb túlságosan nagy magzat született.

A hüvely mikrobiológiája

A normál hüvelyflóra összetevői hormonálisan aktív felnőtt nő esetében: Lactobacillus (Döderlein pálcikák), koaguláz negatív Staphylococcusok, Staphylococcus aureus, Peptostreptococcus, Bacteriodes, Eubacterium, Veillonella …

Ki volt Albert Döderlein?

A gyarapodó immunológiai ismereteknek hála az 1890-es évek végén rájöttek, hogy egyes baktériumok jelenléte védelmet nyújt más ártalmasabb mikrobákkal szemben. Ilyeneket talált Döderlein a hüvely váladékában, később róla nevezték el.

Amit a hüvelyflóráról tudni kell

Szervezetünk természetes üregei általában nem csíramentesek, így a hüvely is baktériumtelepeknek nyújthat menedéket. A természetes körülmények között itt élő mikroorganizmusok azonban távolról sem veszélyesek …