A hüvelyfolyás

A hüvelyfolyás (fluor genitalis) természetes jelenség, hiszen a hüvelyből élettani körülmények között is ürül váladék, amely kis mennyiségű, színtelen, áttetsző. A hüvely tehát nem száraz terület és egészséges állapotában a váladék savas kémhatású (pH 4,0-4,5), köszönhetően az egészséges hüvelyflórában megtalálható jótékony laktobacillusoknak.

A hüvelyváladék sűrűsége a menstruációs ciklus folyamán folyamatosan változik. Ha azonban azt tapasztaljuk, hogy a megszokotthoz képest a hüvelyváladék mennyisége megnő, kellemetlen szagúvá válik vagy elszíneződik, akkor feltételezhető, hogy a váladékozás kóros.

A hüvelyfolyás okai

Hüvelyfolyás A hüvelyfolyás háttérben általában a hüvelyben kialakuló baktérium- (pl. Gardnerella vaginalis és más baktériumok), vagy gombafertőzés (pl. Candida albicans, Trichonomas vaginalis stb.) áll. E fertőzések a végbél közelsége vagy a szexuális aktusok révén alakulhatnak ki leggyakrabban. További problémát jelent, hogy anitbiotikus kezelések, illatosított tisztálkodó szerek hatására a hüvelyben levő jótékony tejsavtermelő baktériumok elpusztulhatnak, így ezáltal megszűnik a védelmet jelentő savas közeg, ami a fertőzések kialakulásához vezethet.

Bizonyos ritka esetekben nem kórokozók idézik elő a hüvelyfolyást mint tünetet. Erre példa az allergiás hüvelygyulladás vagy például a hormonhiányon alapuló sorvadásos hüvelygyulladás.

A hüvelyfolyás leggyakoribb fajtái

Fehér, túrószerű, általában nem bűzös hüvelyfolyás:

Az ilyen hüvelyfolyás mellett gyakori panasz a fájdalmas vizelés. A hüvely érzékeny és gyakran viszkető érzés is jelentkezik. Az ilyen hüvelyi folyás általában a Candida okozta hüvelygyulladáskor jelentkezik.

Fehér, szürke vagy sárgás, halszagú bűzös bő folyás:

E tünet a bakteriális eredetű hüvelygyulladás esetén jelentkezik, amely gyakran viszkető, csípő, égető érzéssel is párosul.

Sárgás, habos hüvelyfolyás:

Ez a Trichomonas okozta fertőzés leggyakoribb tünete, amely mellé párosulhat a kellemetlen - általában halszagú - folyás, valamint a hüvely érzékenysége és viszketése.

Zöldessárga, kellemetlen szagú hüvelyfolyás:

Hallott már róla?

Tudta, hogy a hüvelyben élő laktobacilusok savas közeget biztosítanak, amely védőgátat jelent fertőzést okozó kórokozók ellen? Ha ezek a jótékony baktériumok nincsenek jelen a hüvelyben, akkor másféle csírák elszaporodhatnak, folyást okozhatnak!

Többet szeretnék tudni erről »

Ez a tünetet általában méhnyakgyulladás (cervivitis) esetén tapasztalható, amelyet Chlamydia, herpesz ill. gonococcus (a kankó kórokozója) is okozhat. A szexuális együttlétek során a mélyebb behatolás fájdalmat okozhat a betegnek, és gyakran tapasztalható hüvelyi viszketés ill. - érzékenység.

Fontos! A tünetek értékelése szakorvosi feladat, ezért ha panaszt okozó hüvelyfolyást észlel, vagy bizonytalan a tüneteket illetően, forduljon szakorvoshoz! Kizárólag a váladék kémhatásából, színéből, sűrűségéből, illetve mikroszkopikus és laboratóriumi vizsgálatból állítható fel a pontos diagnózis, és írható elő a megfelelő kezelés!

A hüvelyfolyás kezelése

A hüvelyfolyást okozó betegségek kezelése a ma már elterjedt, hüvelyben alkalmazható gomba elleni, baktérium elleni kúpokkal, hüvelytablettákkal és hüvelygélekkel történik. A krónikus, visszatérő betegségek esetén vényköteles gyógyszeres kezelésre van szükség.

Fertőzéses megbetegedések esetén a széles hatáskörű antibiotikum tabletták szedése mellett ajánlott a gombaellenes hüvelykúp illetve a hüvelyflórát helyreállító probiotikus hüvelykapszula alkalmazása, hogy a hüvelyflóra egyensúlya helyreálljon, és az így kialakuló savas közeg megakadályozza a későbbi fertőzések kialakulását.

Emellett gyakran szükség van a férfi partner kezelésére is. Nekik ugyanis sok esetben egyáltalán nincs panaszuk, mégis hordozzák azokat a kórokozókat, amelyek a hüvelyfolyást előidézik. Ma már általában rövid, akár egy tablettás kúrát szokás javasolni.

Most Öné lehet!

Tippek egészsége megőrzéséhez.
Hová küldhetjük az ajándékot?


Uszodai fertőzések megelőzése

A hüvely védekező rendszere összetett és hatékonyan védi a hüvelyt a fertőzésekkel szemben. A havonként jelentkező menstruációs vérzés megváltoztatja a hüvelyi pH-t (vegyhatást) és gazdag táptalajt jelent a potenciális kórokozók számára.

A bakteriális hüvelyfertőzés

A bakteriális hüvelyfertőzés nagyon gyakori megbetegedés és különböző súlyosságú tüneteket okozhat. Mivel általában nem alakulnak ki a klasszikus hüvelygyulladás tünetei, ezért használatos a vaginitis helyett a vaginosis kifejezés e betegségre.

Új lehetőség a hüvelyi és húgyúti fertőzések kezelésében

A bakteriális hüvelyfertőzés nagyon gyakori megbetegedés és különböző súlyosságú tüneteket okozhat. Mivel általában nem alakulnak ki a klasszikus hüvelygyulladás tünetei, ezért használatos a vaginitis helyett a vaginosis kifejezés e betegségre.

Viszkető hüvely

A viszkető hüvely komoly betegségek tünete is lehet. Sok nő próbálkozik otthoni kezelésekkel, azonban tekintettel arra, hogy a tünetet többféle kórokozó okozhatja, a diagnózis felállítása minden esetben szakorvosi feladat.

Uszodai fertőzések megelőzése

A jó idő megjelenésével lassan elindul a strandszezon, ebben az időszakban gyakrabban jelentkeznek hüvelyfertőzések, hüvelygyulladások, ezért a hölgyeknek különösen figyelniük kell a fertőzések megelőzésére és a hüvelyflóra védelmére.