A bakteriális hüvelyfertőzés

A bakteriális hüvelyfertőzés nagyon gyakori megbetegedés. (Egy 2001 és 2003 között folytatott, 14 és 49 év közötti nőkön körében végzett vizsgálatban a nők 29%-ánál fordult elő.) Cikkünkben a legfontosabb tudnivalókat tekintjük át a betegségről.

A bakteriális hüvelyfertőzés tünetei

A bakteriális hüvelyfertőzés tünetei és kezeléseA bakteriális hüvelyfertőzés különböző súlyosságú tüneteket okozhat. Mivel általában nem alakulnak ki a klasszikus hüvelygyulladás tünetei, ezért használatos a vaginitis helyett a vaginosis kifejezés e betegségre.

A betegség a következő tünetek és vizsgálati eredmények alapján mutatható ki:

 

  • a szeméremtesti égő érzés,
  • bűzös halszagú, szürkés, homogén hüvelyfolyás
  • a hüvelyi pH nagyobb, mint 4,5
  • ún. "Clue-sejtek" láthatóak a mikroszkóp alatt

A bakteriális hüvelyfertőzés a férfiak nemi szervén nem okoz fertőzést, azonban a fertőzött hímvessző képes megfertőzni a hüvelyt.

Amennyiben úgy gondoljuk, hogy vélhetően bakteriális hüvelyfertőzésünk van, feltétlenül keressük fel kezelőorvosunkat, hogy mielőbb szakszerű orvosi ellátást kapjunk!

A bakteriális hüvelyfertőzés kezelése

1) Antibiotikus terápia:

Az ajánlott antibiotikumok a metronidazol és a clindamycin. Bizonyos esetekben széles spektrumú elsősorban enterococusokra ható szerek, például. penicillin származékok valamint mikorbiológiai tenyésztés alapján célzott kezelések lehetnek indokoltak.

2) A hüvelyflóra helyreállítása

A bakteriális hüvelyfertőzéseket a hüvelyflórában egyébként is megtalálható laktobacillusok eltűnése jellemzi, ezért az antibiotikus kezelés mellé mindenképpen javasolt olyan hüvelykapszulát is alkalmazni, amely helyreállítja a hüvelyi flóra egyensúlyát!

Most Öné lehet!

Tippek egészsége megőrzéséhez.
Hová küldhetjük az ajándékot?


Új lehetőség a hüvelyi és húgyúti fertőzések kezelésében

A bakteriális hüvelyfertőzés nagyon gyakori megbetegedés és különböző súlyosságú tüneteket okozhat. Mivel általában nem alakulnak ki a klasszikus hüvelygyulladás tünetei, ezért használatos a vaginitis helyett a vaginosis kifejezés e betegségre.

A hüvelyfolyás

A hüvelyfolyás (fluor genitalis) természetes jelenség, hiszen a hüvelyből élettani körülmények között is ürül váladék, amely kis mennyiségű, színtelen, áttetsző. A hüvelyváladék sűrűsége a menstruációs ciklus folyamán folyamatosan változik.

Viszkető hüvely

A viszkető hüvely komoly betegségek tünete is lehet. Sok nő próbálkozik otthoni kezelésekkel, azonban tekintettel arra, hogy a tünetet többféle kórokozó okozhatja, a diagnózis felállítása minden esetben szakorvosi feladat.

Uszodai fertőzések megelőzése

A jó idő megjelenésével lassan elindul a strandszezon, ebben az időszakban gyakrabban jelentkeznek hüvelyfertőzések, hüvelygyulladások, ezért a hölgyeknek különösen figyelniük kell a fertőzések megelőzésére és a hüvelyflóra védelmére.