Ön hallotta már, hogy mi az egyik leggyakoribb „női betegség” a 14 – 49 éves hölgyek között?

A bakteriális vaginosis. A hüvely több-baktériumos betegsége. Egy olyan bakteriális betegség, amit nem kísérnek a gyulladásra jellemző jelek és gyakran tüneteket sem okoz. Hüvelybántalomnak is lehetne nevezni. A szexuálisan aktív 14-49 éves hölgyek körében közel 30%-os gyakorisággal fordult elő – egy amerikai vizsgálat számai alapján, azaz közel minden harmadik nő szenved ettől a betegségtől, még ha nem is tud róla.

Az állapotos hölgyeknél is gyakori a betegség, a gyakoriság 15-50%-os. Az állapotos hölgyek a nagyobb relatív gyakoriság és a komolyabb következmények miatt nagyobb figyelmet is érdemelnek.

Mi az a bakteriális vaginosis?

A leggyakoribb női betegség a bakteriális vaginosis A bakteriális vaginosis (BV) esetén a hüvely flórájának a zavara figyelhető meg. Az egészségesen főleg Lactobacillus (tejsavbaktérium) tartalmú hüvelyflóra összetétele a BV-ben jellegzetesen megváltozik, anaerob baktériumok szorítják ki a jótékony tejsavbaktériumokat, ezek az anaerob baktériumok nagy mennyiségben nincsenek jelen az egészséges flórában. A kóros baktériumok közül többnek is sejtkárosító vagy immunvédekezést gátló hatása lehet a női szervezetre és főleg a női szervekre. Vélhető, hogy az immunkárosító hatás az oka a betegség gyulladásmentességének. A megváltozott flóra okozza a jellegzetes tüneteket, valamint a hüvely pH eltolódást a semleges pH irányába (a normál hüvelyi pH 4,5 alatti).

A normál flóra Lactobacillusai egészséges körülmények között gátolják a kóros baktériumok elszaporodását, szabályozzák a flóra összetételét, védik Önt!

Milyen tünetei vannak ennek a betegségnek?

A betegek 25-50% tünetmentes és csak a felénél-kétharmadánál lépnek fel tünetek. A fő tünet a bő és szokatlan folyás, ami állandó nedvességérzést is okozhat. A folyás tej- vagy krémszerű, egynemű, szürkésfehér. Jellegzetesen kellemetlen, ammóniás szaga van. Lehet még a tünete a gáttájéki, a hüvelynyílás környéki irritáció, és az égő-viszkető érzés is.

Mi bajom lehet, ha ez gyakran nem is okoz tüneteket?
Kell ezzel foglalkozni?

A hosszú ideig fennálló és kezeletlen BV sokkal komolyabb következményekhez vezetnek, mint gondolnánk, ilyenek következmények lehetnek a méhnyálkahártya-gyulladás, petevezeték-gyulladás, akut kismedencei gyulladás, húgyúti fertőzések vagy szülészeti komplikációk, beleértve a korai burokrepedést. Indokolt lehet tehát a konzultáció a szülész-nőgyógyászával a nem javuló vagy kiújuló BV esetén.

Mi a BV rizikótényezői?
Mikor nagyobb a veszélye a BV fellépésének?

A BV gyakrabban fordul elő a méhen belüli fogamzásgátló eszközt viselők között, viszont a fogamzásgátló tablettákat szedőknél ritkább az előfordulás, a serdülés előtt és a menopauza után szintén ritkább a betegség. A nemi élet formái befolyásolják a gyakoriságot, a több partner, a korai kezdet, a gyakori társváltás, és a leszbikus kapcsolat mind-mind emelik a rizikót.

Fokozza a kitettséget a dohányzás, alkoholizmus, rossz életkörülmények, nem megfelelő tisztálkodás.

A széles spektrumú antibiotikumok, a hüvelybe helyezett tárgyak, a hüvelyi öblítések (kimoshatjuk a hasznos baktériumokat illetve oda nem illő baktériumot vihetünk fel) is elősegíthetik a BV kialakulását. További tényezők is vannak, amik hajlamosíthatnak a BV-re: csökkent hormonszintek, pezsgőfürdő, intim higiéniás termékek alkalmazása. Különösen gyakori a bakteriális vaginosis a HIV-fertőzött nőknél.

Mit tehetnék?

Elsősorban forduljon az orvosához, mivel a kiújuló vagy nem javuló esetek kockázatokat hordoznak magukban. Ha ön várandós különösen fontos lehet a nem javuló vagy kiújuló BV problémájának a megoldása!

Másodsorban kerülje a rizikótényezőket! Életmód változtatásunk sok problémánkat meg tudja oldani. Ez egy nehéz feladat, sokszor komoly elhatározás kérdése.

Harmadsorban szeresse önmagát és ne szűnjön meg gondoskodni teste szükségleteiről, mint a helyes higiéniáról. Ön és minden nő megérdemli a gondoskodást!

És egy ráadásként, negyediknek, óvja az Önt védő probiotikus Lactobacillusokat! Antibiotikus és gombaellenes kezelés esetén se felejtse pótolni őket!

A GynOphilus® probiotikus hüvelykapszula regenerálja a hüvelyflórát!

A kapszulában lévő Lcr Regenerans® a természetes hüvely flóra tejsavbaktériumával készült, feladata helyreállítani az egészséges hüvelyflórát, hozzájárulni az egyensúly fenntartásához és csökkenteni a hüvelyi pH-t.

Szokásos alkalmazás: kiegészítő-kezelésre helyi antibiotikus vagy gombaellenes kezelés után, vagy azzal egy időben, ha az antibiotikumot vagy gombaellenes szert szájon át kell szedni.

Összetétel: a kapszulában 1 milliárd élő probiotikus tejsavbaktérium (Lcr Regenerans® Lactobacillus casei rhamnosus) van.

A Gynophilus® kapszula orvostechnikai eszköz CE 0499; gyógyászati segédeszköz. A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót vagy kérdezze meg kezelőorvosát.

Most Öné lehet!

Tippek egészsége megőrzéséhez.
Hová küldhetjük az ajándékot?


A bakteriális hüvelyfertőzés

A bakteriális hüvelyfertőzés nagyon gyakori megbetegedés és különböző súlyosságú tüneteket okozhat. Mivel általában nem alakulnak ki a klasszikus hüvelygyulladás tünetei, ezért használatos a vaginitis helyett a vaginosis kifejezés e betegségre.

Új lehetőség a hüvelyi és húgyúti fertőzések kezelésében

A bakteriális hüvelyfertőzés nagyon gyakori megbetegedés és különböző súlyosságú tüneteket okozhat. Mivel általában nem alakulnak ki a klasszikus hüvelygyulladás tünetei, ezért használatos a vaginitis helyett a vaginosis kifejezés e betegségre.

Uszodai fertőzések megelőzése

A jó idő megjelenésével lassan elindul a strandszezon, ebben az időszakban gyakrabban jelentkeznek hüvelyfertőzések, hüvelygyulladások, ezért a hölgyeknek különösen figyelniük kell a fertőzések megelőzésére és a hüvelyflóra védelmére.

A hüvelyfolyás

A hüvelyfolyás (fluor genitalis) természetes jelenség, hiszen a hüvelyből élettani körülmények között is ürül váladék, amely kis mennyiségű, színtelen, áttetsző. A hüvelyváladék sűrűsége a menstruációs ciklus folyamán folyamatosan változik.

Viszkető hüvely

A viszkető hüvely komoly betegségek tünete is lehet. Sok nő próbálkozik otthoni kezelésekkel, azonban tekintettel arra, hogy a tünetet többféle kórokozó okozhatja, a diagnózis felállítása minden esetben szakorvosi feladat.